Justus-parka kärsii taas eturauhasongelmista :( Ihmettelin lauantaina kun Justus oli mun mielestä jotenkin tosi jäykän oloinen, liikkui kyllä ulkona ihan hyvin, mutta sisällä maahan käyminen ja nouseminen oli jotenkin vaivalloista. Ajattelin että sillä on jotain lihasjumeja, kun kiinnitin huomiota siihen että se ei venytellyt koko päivänä. Ulkona tarkkailin sen pissaamista hyvinkin tarkkaan ja siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Iltaa myöten Justus tuntui myös vähän vertyvän.

Sunnuntaina Justus vähän jo venyttelikin etupäätään ja aamulenkillä kaikki vaikutti normaalilta. Tunti lenkin jälkeen olin antamassa sille ruokaa, kun huomasin että Justus oli tiputtanut lattialle muutaman tipan pissaa. Näin ei ole koskaan tapahtunut, joten soitin päivystävälle eläinlääkärille ja kysyin mitä tehdään. Hän antoi meille ajan iltapäiväksi ja pyysi tuomaan pissanäytteen mukana. Mä olen nykyään ihan pro pissanäytteen ottamisessaKieli ulkona ja sainkin mukaan sitten ihan hyvän näytteen.

Eläinlääkärillä jouduttiin odottamaan jonkun aikaa vuoroamme kun lääkäriin tuotiin pari akuutimpaa potilasta (mm. kääpiöpinseri jota oli kyy pistänyt kuonoon), mutta päästiin sitten lääkärin pakeille. Pissanäyte oli kutakuinkin puhdas, tosin siinä saattoi olla merkkejä alkavasta tulehduksesta. Lääkäri tunnusteli Justuksen vatsaa ja sanoi että se hieman aristaa virtsarakon läheltä paineltaessa. Lääkäri kokeili myös eturauhasen ja se tuntui hieman suurentuneelta minkä lisäksi Justus reagoi eturauhasen kosketteluun. Diagnoosiksi tuli alkava eturauhasen tulehdus ja hoidoksi Justus sai antibioottikuurin, hormonipiikin ja kipupiikin. Omalta osaltani tein heti päätöksen että Justus menee nyt kastroitavaksi ja pyysin eläinlääkäriä kirjoittamaan hoito-ohjepaperiin että kastrointia suositellaan jatkohoidoksi. Katsotaan saisiko kastroinnin vakuutuksen piikkiin kun se nyt tulee sairauden hoitoon eikä "huvin vuoksi".

Nyt sitten katsellaan sopivaa ajankohtaa leikkausta varten. Uroksillahan tuo ei ole mikään kovin iso toimenpide ja lääkäri sanoikin että koiran pitäisi toipua siitä reilussa viikossa. Meillä on mökkireissu tiedossa heinäkuun puolivälissä ja silloin Justuksen soisi olevan kunnossa että se pääsee nauttimaan vapaana olemisesta ja uimisesta.

Toivotaan että tämä saatu diagnoosi oli oikea ja Justuksen oireet ovat johtuneet vain siitä. Meilläpäin on ollut paljon juoksuisia narttuja ja Justuksella on hormonit hyrränneet ylikierroksilla, joten uskoisin että syyllinen oireisiin on juuri tuo eturauhanen. Olin vähän jo varautunut leikkauttamaan Justuksen syksyllä, mutta tämä episodi todennäköisesti aikaistuttaa operaatiota. Onhan tuota leikkauttamista mietitty jo aikaisemminkin, jotenkin se lopullisuus on vaan pelottanut. Justuksen terveyden kanssa en lähde leikkimään, joten nyt saavat pallit lähteä.

Onko sitten kipupiikin vai hormonipiikin ansiota, mutta tänä aamuna Justus jo venytteli takapäätäänkin oikein reippaasti ja aamulenkillä se piehtaroi nautinnollisesti viileän kostealla nurmikolla ja singahti siitä hoffihepulin kourissa kirmaamaan ympäri nurmikenttää. Näyttäisi siis siltä että parempaan päin ollaan menossa.. ja minäkin voin taas hengittää vähän huolettomammin... ehkä...